اولين كارگاه آموزشي سند خواني و سند شناسي و آشنايي با خط سياق در يزد برگزار شد.
روستايي : سند شناسان صف شكنان تاريخ اند.
مراسم افتتاحيه اولين كارگاه آموزشي سند خواني و سندشناسي و آشنايي با خط سياق با حضور جمعي از اساتيد ، پژوهشگران و كتابداران استاني توسط سازمان اسناد و كتابخانه ملي يزد در دفتر آموزش و پژوهش استانداري برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم محمدرضا ملك ثابت، مدير سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان يزد، ضمن خوش آمد گويي به حاضرين در خصوص ضرورت تشكيل اين گونه كلاسها مطالبي ايراد نمود. وي گفت : با توجه به اين كه يزد چهارمين استان از نظر اسناد و نسخه هاي خطي در كشور است وهمچنين فراواني نسخه هاي خطي و گرايش و رويكرد جديد پژوهشگران به سوي پژوهش هاي تاريخي- اسنادي ما را بر آن داشت تا براي بهره برداري از اسناد شخصي و ديواني استان سه گام علمي را براي توانمند سازي پژوهشگران استان در زمينه هاي پژوهش هاي اسنادي و تاريخي در اولويت قرار دهيم: گام اول برگزاري كارگاه حافظه جهاني يونسكو كه در ارديبهشت سالجاري برگزار شد، گام دوم برگزاري كارگاه سند شناسي و سند خواني و آشنايي با خط سياق وگام سوم همايش كشوري تجليل از حاميان نسخ خطي .
وي در ادامه به نكاتي در خصوص حفظ اسناد و شيوه هاي بهره برداري از آن اشاره كرد.
ملك ثابت گفت : بازخواني خطوط زيبا و قديمي با نثرها و اشكال مربوط به دوره هاي مختلف تاريخي كاري است بسي دشوار ولي شيرين، چرا كه با كمك آن مي توان به حقايقي از تاريخ دست يافت . يقينا آموزش ، تمرين و ممارست ، خواندن انواع سند ها و نسخه هاي خطي را براي پژوهشگران آسان مي سازد كه اميد است در اين كلاس هاي آموزشي و دوره تكميلي آن كه بزودي توسط اين سازمان برگزار مي شود، اين مهارت ها از اساتيد كشوري به پژوهشگران استاني منتقل شود .
در ادامه استاد روستايي گفت: بسياري از اسناد تاريخي ما مبتني بر خطوط و ساختاري است كه براي پژوهش هاي تاريخي و تدوين آنها اشراف كامل به اسناد نياز است و ما در اين كلاسهاي آموزشي سعي مي كنيم در كنار مطالب تئوري نمونه هاي عيني و عملي از اسناد دوره هاي مختلف تاريخي را بازخواني و تفسير كنيم .
وي گفت : يك مورخ كسي است كه كارش تحليل اسناد باشد و تحليل اسناد شامل دو بخش سند پژوهي و پژوهش هاي سندي است . روستايي در ادامه از اسناد آرشيوي و تاريخي به عنوان مهمترين منابعي نام برد كه مورد استفاده پژوهشگران و محققان مي باشد و افزود: سند مدركي معتبر است چرا كه كذب و دروغ در آن راه ندارد .
وي گفت : پژوهشگر و محقق يا روي سند كار ي كند و يا با سند، كه اين دو امر كاملا متفاوتي است .
وي در ادامه تعاريف سند پژوهي و پژوهش هاي سندي ارائه كرد و افزود : از نظر من هر كسي در هر مقطع تحصيلي و با هر گرايشي براي تحقيق و پژوهش به آرشيو اسناد وكتابخانه ملي مراجعه كند يك مورخ است حتي اگر در رشته هايي غير از تاريخ پژوهش كند .
روستايي هدف اصلي را از برگزاري اين كلاسها تكامل مراكز آرشيوي و اسنادي دانشگاه ها، ارزشيابي اسناد و پژوهش هاي اسنادي، تشخيص اصالت اسناد ، فهرست نويسي و چكيده نويسي دقيق اسناد در بازه هاي زماني مختلف دانست .
وي در صحبت هايي كه در خصوص اسناد تاريخي ارائه كرد سند شناسي را بررسي اجزاء ، اشكال ، انواع و محتويات آن از نظر زماني و تاريخي مطرح كرد و افزود : سند شناسان صف شكنان تاريخ اند.
روستايي در ادامه از تقسيم بندي هاي ديگر اسناد نيز اطلاعاتي به دانش پژوهان ارائه داد .
گفتني است از افتخارات ايشان مي توان تاليف كتابهاي تاريخ طب و طبابت در ايران (عهدقاجار) ، تاريخ نخستين فرهنگستان ايران به روايت اسناد ، تاريخ مطبوعات ايران (از سالهاي 1320 تا 1332 هجري شمسي ) نام برد . همچنين استاد روستايي از چهره هاي ماندگار و مدرس دانشگاه شيراز در مقطع دكترا و ارائه دهنده طرح دانش نامه اسناد مي باشد.
شايان ذكر است اين دوره آموزشي از شنبه هفتم لغايت يازدهم آبان ماه هر روزه از 8الي15 بمدت 40 ساعت در دفتر آموزش و پژوهش استانداري برپا مي باشد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 26,ژانویه,2025